KAU TERLALU BAHAGIA DI ATAS PENDERITAAN ORANG LAIN? SABAR. KIFARAH ALLAH ITU ADA. KAU TUNGGU JE :)

Monday, November 21, 2016

Cuti Sem Dah Habis

Assalamualaikum! 

Okay,korang tengok tajuk kat atas tu pun dah tahu yang bahawasanya cuti sem aku selama tiga minggu dah pun tamat. Lusa, iaitu 23 November 2016 aku akan berangkat semula ke Terengganu. Tempat belajarku yang terchenta!

Selama cuti tiga minggu ni aku buat apa?

Hm,biasalah aku. Tengok tv, makan, tidur (tu paling banyak) ahahahah ala lagipun masa aku tengah cuti ni parent aku tak cuti. Adik aku SPM lagi. Along aku kerja. Abang ngah aku still study lagi. Actually, dia cuti sama aje macam aku tapi dia tu susah nak melekat kat rumah. Nama pun lelaki kan. Ada je tempat dia nak pergi. Jealous pun ada sebenarnya.

Tapi, aku lebih memilih untuk duduk di rumah sahaja. Tenangkan fikiran. Banyakkan tidur. kahkahkah!

Nak hilangkan lingkaran gelap yang dah spesies panda ni ha tapi tak menjadi. Lingkaran tu tetap ada. Tabah ajelah nak.

Rasa sedih pulak nak tinggalkan family. Kadang-kadang terasa jugaklah sebab kita cuti tapi dieorang kerja. Nak pergi mana-mana pun susah sebab masing-masing penat.

Tapi alhamdulillah ada la sesekali parent ajak keluar pergi makan semua. Aku pun ikut ajelah. Makan kot nak tolak kenapa.

Semalam aku check pointer final aku. Alhamdulillah, aku dapat 3.13. Tak sia sia jugak aku study tak tidur sampai subuh. Bertukar-tukar ilmu dengan member. Seronok tau. Memang kalau korang dah masuk study benda tu semua akan jadi. Sama ada korang suka ataupun tidak. 

Contoh kalau korang dah biasa study dua orang. Hanya kau dan tukang mengajar. Hish, tak boleh kekalkan sikap tu ye adik-adik. Korang akan ada kawan yang sangat suka study ramai-ramai. Dan masa tu korang takkan boleh tolak kalau dia ajak study ramai-ramai sebab kita fikir dia kawan kita.

At first, memang tak selesa. Aku tahu tu sebab aku kalau nak study limit 3 orang aje termasuk aku. Kiteorang study 6 orang beb dalam satu bilik. Kau rasa? 

Tak serabut kepala kau nak menghadap ramai-ramai ni?

Memang aku rasa rimas mula-mula. Then aku dah biasa.

Okay, selamat datang jugak kepada yang dapat belajar di Politeknik Sultan Mizan Zainal Abidin. Tempat ni best, korang jangan risau kalau ditakdirkan korang dapat kat sini.

Usaha kasi lebih sikit okay! Fighting!

Wednesday, November 16, 2016

Nothing Like Us :')

Have been touch with Nothing Like Us lyrics by Justin Bieber.

Sengaja bukak cover BTS Jungkook - Nothing Like Us. Lepastu teringat pulak kenangan lama. Auch, its hurts sooo bad hahaha. 

Bertabahlah wahai hati.

Jap-jap nak karok ni.

Lately, I've been thinking
Thinking about what we had
And I know it was hard
it was all that we knew, yeah

Have you been drinking to take all the pain away?
I wish that I could give you what you deserve...
Cause nothing can ever, ever replace you
Nothing can make me feel like you do, yeah

You know there's no one
I can relate to
I know we won't finds love that's so true

There's nothing like us
There's nothing like you and me
Together through the storm

There's nothing like us
There's nothing like you and me
Together...

I gave you everything, everything I had to give
Boy, why would you push me away? *patutnya 'Girl' tapi sengaja tukar pada 'Boy'*
Lost in confusion, like an illusion
You know I'm used to making your day

But that is the past now
we didn't last now
I guess that this is meant to be
Tell me,was it worth it?
We were so perfect
But baby I just want you to see

There's nothing like us
There's nothing like you and me
Together through the storm

There's nothing like us
There's nothing like you and me
Together...

There's nothing like us
There's nothing like you and me
Together through the storm

There's nothing like us
There's nothing like you and me
Together...

Sooo hahaha sedihkan lirik dia :(

But I can't cry right now. Tak tahu kenapa. Rindu nak nangis teresak-esak macam budak kecik.

Kalau korang nak dengar cover Jungkook ni korang tekan SINI!
For the rainy mood tekan SINI WOI! SINI!

Thank sebab sudi baca ;)







Friday, November 11, 2016

Kenangan

Entah kenapa aku teringatkan kenangan lama. Kenangan yang tak mungkin lagi aku dapat ulang semula.

Semuanya bermula masa aku tengah layan music video di youtube. Dekat feed tiba-tiba muncul lagu C-Clown - Solo. Then aku macam "wowww okayy dia dulu suka lagu ni." Something like that lah.

Dulu masa kami kenal dia sangat sukakan kpop. Hampir semua lagu korea dia layan. Masa tu aku kena band FT Island aje. Disebabkan dia, aku kenal kumpulan T-Ara & C-Clown.

T-Ara bias dia Eunjung. C-Clown pulak bias dia Rome. Dia banyak kali cakap yang muka Rome sama macam dia xD Aku hanya mampu gelak ajelah masa tu. Haih, tipulah kalau aku cakap aku tak rindu dia. Yes, ada masa aku tak pernah terfikir pun pasal dia sebab aku busy dengan group assignment, test, kuiz, mid exam & final tapi kalau ada masa aku bersendirian dalam bilik pasti aku akan teringat dia. 

Mulalah jari tu rajin nak stalk instagram dia. Aku agak sentap dengan ayat member lelaki aku ni.

"Kalau dia boleh lupakan kau, kenapa kau tak boleh lupakan dia?"

Damn. Betul jugak. Kenapa? Why? Wae?

Aku pun pening kenapa sampai sekarang aku masih hidup dalam memori lama. Kadang-kadang aku rasa aku ni bodoh sangat sebab masih berharap dekat lelaki yang sama.

Kawan-kawan aku kat poli tu semua suka kalau dieorang post gambar aku dekat wechat then dia like. Sebab bagi dieorang maybe dia masih sayang aku lagi tapi disebabkan dia dah ada orang lain, dia terpaksa sakitkan aku. Haih, entahlah.

Ada masanya aku tertanya-tanya jugak. Dia ada rindu aku tak macam mana aku rindu dia? I mean, time dia busy dia tak ingat aku tapi kalau dia tak busy tiba-tiba dia teringat.

Hahahaha sumpah nak gelak. Mestilah tak duh. Dia mesti sibuk rindu awek baru dia. Buat apa dia nak rindu kau.

Hm,okay maybe tu betul. Aku tak dapat nafikan benda tu.

Tipu jugak kalau aku tak cemburu melihat kawan-kawan aku berpasangan-pasangan. Boyfriend masing-masing sanggup belikan girlfriend makanan dengan harapan girlfriend dia kenyang. Sentiasa di sisi kala girlfriend tengah down/stress. Sentiasa berkongsi cerita. Otp setiap malam.

Aku pernah merasai semua tu. Seronok sebab ada juga seseorang yang care pasal kita selain keluar dan rakan-rakan.

Tapi tak apa. Aku sanggup jadi single sampailah satu saat Allah memang dah tulis di Luh Mahfuz yang aku kena kahwin saat itu juga. Masa itu aku akan terima dengan hati yang terbuka. InshaAllah.

Ya Allah, kau jagalah hatiku. Amin.

Hidup aku sebagai mahasiswa di PSMZA

Assalamualaikum,semua! Ecewahh dah macam cikgu xD

Okay, kalini aku nak cerita pula pasal hidup aku sebagai mahasiswa (cehh mahasiswa kau! hahaha) di PSMZA.

Ramai jugaklah yang tanya aku macam mana hidup dekat negeri orang. Best ke? Ada nangis-nangis ke? Makanan kat situ macam mana? Kawan-kawan semua okay ke? Kena buli dengan senior ke. Hm, macam macam pertanyaan.

Jadi aku pun teringinlah jugak nak share macam mana kehidupan aku dekat situ sebagai budak sem 1.

Macam ni. 

Bagi aku yang memang dah asal dari Negeri Sembilan ni mestilah kekok sikit bila datang ke negeri orang ni. Apalagi nak duduk dekat Terengganu. Memang aku tak pernah nak mimpi ke apa nak pergi sana. Bukan apa, jauhlah. Dari negeri aku ke Terengganu makan masa 6/7 jam nak sampai. Tak kematu bontot kau? Hahahaha

Aku berharap dapat dekat aje tapi maybe rezeki aku memang dekat Terengganu ni.

Kawan-kawan? Perghh semuanya superb beb! Tak sombong.

Yeah, at first memanglah macam sombong sikit sebab yelah masing-masing tak saling mengenali kan.

Tapi bila dah kenal haa amik kau kelas lain pun boleh dengar kau punya suara tu. 

Kawan-kawan aku kebanyakkannya hm bukan kebanyakkan lah tapi semuanya budak Selangor. Which is from Kuala Lumpur lah. Jadi aku tak adalah kekok sangat nak bercakap dengan diaorang sebab masing-masing pakai bahasa biasa kan.

And ada a few lah kawan aku budak sini. Ada lelaki and ada je perempuan. Best kawan dengan budak Ganu ni kalau dia jenis yang tak suka berpuak-puak. Tahu kan berpuak tu apa? Berpuak tu macam kau suka duduk dalam kumpulan. Means kalau kau dah ngam dengan group tu, kau dengan group tu jelah pergi mana-mana even kau nak pergi berak pun group tu jugak yang temankan.

Well, aku ni bukan jenis yang suka berpuak-puak ni tapi buat masa sekarang tu jelah geng aku. Geng budak Selangor.

Soalan dia sekarang, jumpa tak orang Nogori kat situ?

Jawapannya, ada. Tapi boleh dikira pakai jari beb! Serius tak tipu.

Dalam geng aku tu semua budak Selangor. Aku sorang je orang Negeri Sembilan *gelak tutup mulut* xD

Buat masa sekarang aku kenal sorang je budak Negeri Sembilan. Tu pun asal Jempol. Aku ni budak Seremban xD Memang nak balik sekali tu takkan dapatlah.

Then, yang bab nangis ke tak nangis tu meh aku jawab sekarang.

Mestilah ada bab nangis-nangis tu. Aduhai *tutup muka* 

Den ni anak omak. Kau apo tau? Hahahaha

Yelah, at first memanglah menangis nak balik bagai. Aku ni hati tisu. Kalau assignment susah sikit nangis. Kalau ada kawan dalam kumpulan tak buat kerja nangis (sebab aku ketua kumpulan). Mestilah stress kan sebab ahli kumpulan tak beri kerjasama. Lepastu kalau aku demam pun memang nangis sorang-sorang kat dalam bilik.

Nak harapkan roomate jaga aku? Kirim salamlah beb. Dia pun jarang sakit memang dia tak pandailah nak jaga aku xD Dia just suruh aku tidur and makan ubat.

And the best part is, dia tak akan kacau aku tidur. Haaa tu paling bestlah.

She's the best roomatelah aku cakap. Budak KL jugak hahaha

Bagi aku Dungun ni best tau tapi tak banyak perubahan. I mean tempat dia tak membangun sangat. Aku tanya senior yang aku kenal pun dia cakap pasal dia pergi praktikal pun then dia balik poli sama je Dungun tu. Tak ada perubahan.

Nak pergi shopping mall dia pun amik masa setengah jam kau tahu?

Disebabkan aku ni tak ada lesen kereta and kawan-kawan aku pun tak ada yang pandai memandu so kiteorang selalulah pergi bandar Dungun tu dengan naik van kuning yang dipanggil 'van kunyit' dekat situ. Ala, macam van sekolah aje.

Ha, jangan pandang Dungun tu sebelah mata aje tau. Dekat bandar tu ada Mcdonald, KFC,Pizza Hut dengan Domino's okayyy. Hahahaha xD Jadi kalau kiteorang baru lepas test then masa tu lulus kan memang kiteorang lepak kt Mekdi dengan KFC jelah. Tapi kalau dah craving sangat memang lepak Domino's jelah. Aku la yang suka lepak situ sebab aku ni penggemar pizza.

Aku masa makan tu aku cakap awal-awal yang aku tak nak kongsi pizza ni dengan sesiapa sebab pizza terlalu sedap untuk dikongsi.

Memang buruk perangai tapi aku kisah apa. Duit aku *sengih*

Okay nak cakap pasal makan kat gerai gerai luar poli ni haa memang siapa yang dari Negeri Sembilan ni tekak tu kena bukakkan sikit. Sebab ada sesetengah gerai yang masakan dia memang rasa manis je. Pedas pun ada lah sesetengah lauk. Tapi tu pun pedas campur manis.

Kau rasa?

Tapi dah 5 bulan aku duduk situ so aku dah biasalah dengan makanan yang kat situ. Bak kata pepatah, ala bisa, tegal biasa kan?

And kau kena pandai pilih tempat nak makan. Sebab ada tempat yang makanan dia memang sedap. Ada tempat yang lain sikit rasa dia. So kena pandai pilih, okay?

Ni dah last baru nak cerita pasal kamsis kt poli tu. Bagi aku duduk kamsis okay je cuma kau kena rajin pergi program yang dianjurkan oleh pihak kamsis lah. Kalau tak memang nama kau di blacklist terus. Maksudnya, kalau lah tiba-tiba ketua warden tu nak check kehadiran then tengok nama korang tak ada memang dia lek dulu. Then tengok nama korang dah banyak kali tak datang program memang terus blacklist. Kalau korang mohon kamsis pun takkan dapat. Pandai-pandailah kau cari rumah sewa kalau kena buang kamsis.

Kafe dia? Bagi aku pun kafe dia okay je. Tapi tulah makanan sama je. Harga pun tak tetap. Sebab kadang-kadang murah, kadang-kadang mahal. So disebabkan macam tu punya perangai, ramai budak lelaki tak nak duduk kamsis dah. Biasalah lelaki kan?

So, aku rasa sampai sini jelah entry aku. Kalau ada apa-apa soalan boleh aje tanya dekat ruangan komen :)

Sebelum tu, aku nak cakap good luck lah pada yang dapat tawaran sambung belajar dekat Politeknik Sultan Mizan Zainal Abidin ni. Poli sini best cuma yelah kau kena pandai belajar untuk uruskan semuanya sendiri. Dah tak boleh harapkan mak ayah kau dah. Duit pun kena pandai save sebab kat sini barang-barang dia boleh tahan mahal jugak kalau nak dibandingkan dengan harga kt Negeri Sembilan ni. So, beli barang yang kau rasa perlu je.Kalau untuk kehendak, kau buatlah duit selit. Mama aku selalu cakap jangan usik duit selit tu sebab mana tahu masa tu terlebih belanja lepastu dah tak ada duit. At least duit selit tu ada as backup.

Hm, okaylah. Assalamualaikum :)


Tuesday, June 7, 2016

Politeknik Sultan Mizan Zainal Abidin - tempat aku belajar nanti.

Assalamualaikum! Okay aku tengah nervous sebenarnya ni sebab 12 Jun 2016 nanti aku akan menjadi mahasiswa di Politeknik Sultan Mizan Zainal Abidin Dungun, Terengganu! Aku macam tak percaya beb. Serius.

Course apa? Aku dapat course Diploma Teknologi Digital. Ala nanti aku akan mengadap komputer aje. Bagi aku memang seronok main-main dengan komputer ni tapi aku tak expect pun aku akan dapat course ni.

Masa aku mohon tu, aku mohon dekat Sabak Bernam, Selangor. Orang cakap tempat tu macam pedalaman sikit kan? Tapi masa tu aku tak tahu pun pasal tu. Main mohon je. Then memang dapat course Diploma Teknologi Maklumat (Pengaturcaraan) ni. Tapi sekarang course tu dah ditukar nama ke Diploma Teknologi Digital. Then 30 Mei kena check penempatan untuk confirmkan mana kita belajar kan.

Masa tu aku kat Perak nak hantar cousin aku study kat UPSI. Masa tengah lunch tu mama aku yang check tempat aku nak belajar nanti sebab dah 30 Mei kan. Pleaselah jangan konfiden sangat bila korang dapat course yang korang nak tu tak semestinya tempat pun sama macam yang korang mohon tu. Kena jugak check penempatan sebab nak confirmkan betul-betul. Nanti free-free je datang then nama korang tak ada. 

Okay, jom sambung lagi.

Tengah nak baca doa makan tu mama aku terjerit sikit. Macam "hah?!" Semua pandang mama. Hahahahaha kelakar je muka mama masa tu.

Then dah baca doa tu kiteorang terus makan. Mama aku terus cakap "dengar sini ye semua." 

Mama aku cakaplah yang aku dapat Politeknik Dungun ni. Seriously aku cakap aku terus blank lepas mama cakap aku belajar kat Terengganu nanti. Sebab aku tak pernah sangka pun aku akan belajar kat sana. Jauh kot!

Mama tanya "nak tak kakak pergi sana?" Aku pun cakaplah "entahlah mama. Iya tengah blank ni." Mama pun cakap "ala pergi ajelah ya. Dah rezeki kat situ."

Actually, kiteorang memang dah konfiden aku akan dapat kat Sabak Bernam tu. Siap nanti buat rancangan nak tengok tempat belajar aku tu lepas settlekan hal cousin aku. Tapi yelah, kita hanya merancangkan. Allah yang menentukan. Allah adalah sebaik-baik perancang :)

Aku pun selalu doa "Ya Allah, kau berikanlah tawaran yang terbaik untuk hidupku. Kau berikanlah tempat yang terbaik untuk aku membina masa depanku sendiri. Ameen."

So, maybe Allah memang dah tetapkan rezeki aku dekat sana. So yeah, aku pun terpaksalah terima dengan redha. Masa makan tu serius selera aku dah terputus terus tapi disebabkan aku fikir nanti aku lapar so aku telan jelah walaupun selera dah takde.

Then, aku terpandang along aku. Dia macam buat sign 'fighting'. Aku terus sebak beb. Serius.

Along aku cakap "Iya boleh. Fokus aje belajar. Pandai-pandailah jaga diri."

Aku pun angguk jelah. Tapi masa tu mama tak tekan setuju lagi sebab check pun pakai tab kan so tunggulah balik rumah nanti baru bincang. Bila dah balik tu aku pun bincang dengan parents aku.

Akhirnya, aku pun ikut ajelah. Aku terima tawaran tu.

Masa nak bank in duit tu, abang yang jaga kaunter nombor 3 tu berurusan dengan mama aku. Aku tengok diaorang gelak-gelak bagai sampai aku curious sendiri apelah yang dieorang borakkan. Lepastu dalam kereta mama aku ceritalah yang abang kaunter tu actually ex student politeknik tu jugak. Aku macam "wowwwww" hahahahaha xD

Dia cakap duduk situ best. And pihak politeknik memang tak galakkan perempuan duduk luar. So, inshaAllah kalau ada rezeki maybe aku duduk kat asrama sampai habis sem. 

Keesokkan harinya, aku still tidur lagi. And patutnya pagi tu aku kena pergi medical checkup. Tiba-tiba mama kejut aku. Dia tanya nak tukar tempat ke? Aku pun macam nak buat apa? Dah dapat terima ajelah.

Mama cakap just nak mencuba. So, aku macam berat hati jugaklah sebab Dungun tu kan macam bandar sikit. Sabak Bernam agak pedalaman and susah nak dapat teksi kalau nak ke bandar. Bukan aku nak kutuk kawasan sana tapi aku rasa Sabak Bernam pun dah makin membangun. Aku pergi mandi kejap sebab bila dalam tandaslah otak aku boleh berfikir secara matang sikit. Tak pun dalam bilik.

Dah lama air duk mencurah kat kepala aku akhirnya aku nekad. Aku keluar je dari bilik mandi tu, aku cakap kat mama. "Mama call jelah. Tanya mana tahu dapat tukar." Actually, dalam hati berharap jugak dapat tukar ke Sabak Bernam sebab dekat sikit en. Dungun jauh dari tempat tinggal aku ni. Kira-kira lima jam perjalanan jugaklah.

Aku tunggu je mama aku cakap dengan orang yang bertugas untuk jaga penempatan pelajar tu. Then, mama cakap tak boleh tukar sebab course yang aku ambil ni hanya ada satu kelas je kat sana. Satu kelas tu dah 50 orang pelajar. And 50 orang tu semua terima tawaran. Kalau ada yang tolak dah lama aku boleh tukar tapi semua tu terima. Aku agak kecewa jugaklah tapi nak buat macam mana kan. Mungkin memang rezeki aku kat Dungun, Terengganu. InshaAllah. Doakan aku ye semua :)

Oh ya, mama pun ada cerita orang yang dia berbual tadi pun ex student Politeknik Sultan Mizan Zainal Abidin tu jugak. Aku pun macam "aik dah dua orang ni." Btw, dia lelaki. Abang tu cakap duduk kat sana pun best. Dekat dengan mcdonald. Yelah, budak zaman sekarang semua lagi pilih nak lepak kat mekdi dari tempat lain kan. So takpelah terima jelah nak.

Harini, 7 Jun 2016 aku dah siap packing barang. Sebab 11 Jun 2016 aku dah nak gerak pagi-pagi buta. Selamat berpuasa semua!

Nak tanya perasaan aku macam mana? Entahlah. Aku tak rasa apa-apa pun sepanjang packing barang tu. Tapi adelah rasa sebak sikit sebab nanti kena berpisah dengan family. Yelah, selama ni aku duduk dengan family aje. Even aku pergi lawatan kat Cameron Highland pun boleh nangis-nangis lagi. Lepastu tahun lepas aku pergi perkhemahan pun nangis jugak sebab masa aku nak gerak tu mama aku demam. So, aku risau. 

Anak manja kan aku? Biarlah manja dengan family aje pun. Muhrim aku, syurga aku :) 

Aku harap aku dapat kuatkan hati aku masa mama tinggalkan aku kat sana nanti. Yes, Mira boleh! Fighting! By the way, aku belajar kat sana selama tiga tahun untuk 6 sem :)

Doakan aku tau! Selamat menyambut bulan Ramadhan. Assalamualaikum! :D


Tuesday, January 26, 2016

Salam perkenalan :)

Well, lets get into the point sebab aku malas nak buat pembuka kata nak pantun segala bagai ni hahaha xD

First of all, aku nak minta maaf sangat-sangat sebab dah lama gila tak update blog yang aku rasa dah berhabuk. Aku juga rasa aku perlu update lebih banyak lagi sebab aku dari darjah 6 lagi suka pasal blogging ni and sebab aku memang suka menaip, menulis dan yeah apa sahaja yang berkaitan dengan penulisan. Ada juga berkira-kira nak tulis novel tapi aku masih sedar diri. Aku baru lapan belas tahun. Belum ada cukup duit nak beli laptop and printer sendiri. Dan aku baru je habis belajar. Finally, aku dapat keluar juga dari alam persekolahan yang aku rasa sangat membosankan. Well, not exactly membosankan. Ada juga happy tapi entahlah. Aku berterima kasih jugalah sebab aku masih dapat belajar dan dapat mengenal manusia dari segi rupa, sikap dan tingkah laku.

Honestly aku cakap, zaman sekolah menengah aku penuh dengan gembira dan tangisan. Masa aku form 3, aku putus cinta. Well let just said sebab masa tu aku bodoh pergi percaya dengan cinta sejati yang entah apa-apa. Setia tu tak wujud lah weh dalam diri manusia. Kalau tak, takdenye news paper nak siar suami kahwin lain lah ape. Artis pun ada je yang cerai beraikan? Kalau nak cari setia pada pasangan dia pun satu dalam seribu. Contohnya parents aku. Alhamdulillah masih kekal sampai sekarang. Dah genap 25 tahun dieorang bersama dan aku harap perkahwinan tu akan kekal sampai syurga. Amin.

Okay, mulai saat ni aku akan ubah blog ni sikit. Suka hati aku lah nak ubah pun sebab blog aku kan? Weheee

Aku akan buatlah review novel ke apa ke. Tak naklah nampak blog ni macam membosankan. Dan aku akan updatelah apa-apa yang aku rasa nak update. Contohnya, macam novel karya aku sendiri ke apa. Sebabnya? Aku ulang lagi sekali ye.. Aku masih tak cukup duit nak beli laptop dan printer sendiri untuk print manuskrip dan hantar kepada orang untuk luluskan dan dibukukan (macam konfiden je novel aku diluluskan) sebab aku hanya seorang budak yang baru habis sekolah. Lagi dua bulan result spm aku nak keluar. Doa doakanlah aku ye.

Aku mungkin tak akan post pasal cinta sebab aku pun macam dah tak percaya pada cinta. Seriously, lepas je aku kecewa dengan first love aku, aku terus stop nak jatuh cinta. Kira macam hati aku dah tertutuplah. Adalah juga aku cuba nak jatuh cinta lagi tapi maybe sebab aku terlambat nak luahkan so aku pun makan hati sorang sorang. So pengajarannya kat sini kalau kau suka kat seseorang better cepatlah luahkan sebab nanti kau yang melepas. Tapi lepas kau figure out pasal hidup dia lah. Pastikan dia masih SINGLE. Dia terima ke tak tu belakang cerita. Kalau dia tak terima pun takdelah kau frust sangat sebab kau dah bagitahu awal-awal. Jangan boyfriend/girlfriend orang pula kau nak ambil. Better kau batalkan jelah niat kau nak caras girlfriend/boyfriend orang. Fikir sikit perasaan orang tau sebab orang putih kata, what you give, you get back.

Dahlah. Rasanya panjang pula aku membebel. Byee *lambai tangan*